Elämän koulu


Kun valmistuin, minua kohtasi kriisi.

Yhtäkkiä en ollutkaan enää opiskelija vaan ”valmis”, työelämässä, näennäisesti osaava aikuinen. Ja samalla tuntui, etten ollut milloinkaan ollut yhtä hukassa.

Totuttautuminen työssäkäyntiin nimittäin vie aikaa ja energiaa. Kyse ei ole enää osa-aikaisesta viikonlopputyöstä, josta ajattelee pääsevänsä eroon, ”sitten kun valmistuu”. Kyse ei ole harjoittelusta, jossa voi tarpeen tullen piiloutua harjoittelijastatuksen taakse, jos jotain ei osaa.

Yksi syy kriisiin oli tietyn rakenteen putoaminen pois arjesta. Ei ollut enää kurssien selausta ja lukujärjestyksen suunnittelua. Ei esseiden deadlineja ja tenttipäiviä. Ei opintopolun suunnittelua.

Kun oman työuransa aloittaa, on hukassa, koska oman urapolun suunnittelu on opiskelua vaikeampaa. Kukaan ei anna linkkiä opintosuunnitelmaan, josta voit selata lukuvuoden aikana järjestettyjä kursseja. Kukaan ei anna deadlineja, mihin mennessä jokin asia pitäisi olla opittuna. Täytyy vain itse keksiä, millä tavalla itseään olisi hyvä kehittää.

Naureskelemme herkästi, jos joku sanoo käyneensä ”elämän koulua”. Mutta pitäisikö elämään suhtautua koulumaisemmin? Auttaisiko, jos itselleen tekisi vaikka vuodeksi lukujärjestyksen?

Päätin kokeilla, ja tulos oli seuraava:

  • Toukokuuhun 2018 mennessä pyrin suorittamaan kaksi HubSpot-sertifikaattia.
  • Syksyllä 2018 suoritan Markkinoinnin perusteet-kurssin Aallon avoimessa yliopistossa.
  • Vuoden 2018 pyrin lukemaan kolme ammatillista teosta.

Lukujärjestys saattaa olla väljä ja tavoitteeni varsin vaatimattomia, mutta toisaalta mielestäni itsensä haastaminen ei aina ole välttämätöntä. Miksen siis asettaisi sellaisia tavoitteita, joihin uskon varsin helposti pääseväni, jos ne kuitenkin kehittävät ja vievät osaamistani eteenpäin?

Miltä näyttää sinun lukujärjestyksesi vuodelle 2018?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *