In your face LinkedIn – yritysjakojen kunnianpalautus algoritmimuutoksen jälkeen


Keneltäkään vähänkään LinkedInissä pyörivältä tuskin meni ohi kevään 2017 algoritmikeskustelu. Jotain tapahtui, vahingossa tai tarkoituksella, minkä seurauksena LinkedInissä julkaisujen näkyvyys ja sitä myötä kommentit ja klikkaukset putosivat melko dramaattisesti.

Alkupaniikin jälkeen vinkkejä alkoi tiputella: jos jaat linkin, poista esikatselukuva tai lisää linkki vasta päivityksesi kommenttiin. Varsin hyviä ja ilmeisesti nyt myös todistettavasti tehokkaita keinoja, jos satut olemaan yksittäinen käyttäjä.

Algoritmimuutoksen myötä myös työnantajani julkaisujen näkyvyys LinkedInissä romahti. Karkeasti arvioituna näyttökerrat per julkaisu putosivat puoleen entisestä. Entisestä kruununjalokivestä tuli alisuorittaja, joka yritti epätoivoisesti huudella pimeästä nurkasta: hei minäkin olen täällä.

Olen tietyllä tavalla laiska optimoija. Tämä näkyi myös taistelussani LinkedIn-algoritmia vastaan: sen sijaan, että olisin julkaissut kaikki päivitykset yksittäin ja lisännyt linkin blogeihin ja uutisiin kuuliaisesti kommentteihin, halusin löytää keinon, jolla voisin parantaa LinkedIn-näkyvyyttä ja vuorovaikutusta ilman, että joutuisin luopumaan päivitysten ajastamisesta.

Mitä tein ja miten kävi?

Tein muutamia kokeiluja ja vertailuja elokuun aikana, mutta kulunut syyskuu oli varsinainen koeaika. Keino oli yksinkertainen ja monelle varmaankin myös tuttu: jos päivitys sisälsi linkin, se oli edelleen saateviestin perässä, mutta esikatselun sijaan lisäsin visuaaliseksi elementiksi kuvan.

Ja kappas: alkoi tapahtua. Syyskuun osalta näkyvyys nousi – itse asiassa varsin merkittävästi. Perässä seurasivat myös klikit, vuorovaikutus ja seuraajamäärän kasvu. Koska prosenttimäärät ovat aina vaikuttavia, tässä muutamia lukuja kasvun todisteeksi:

Syyskuussa näkyvyys kasvoi elokuuhun verrattuna 146 %. Vuoden toiseen näkyvyyshuippuunkin verrattuna kasvua oli 9,6 %.

Klikkien osalta ero elokuun ja syyskuun välillä 495 %. Tosin tässä kohtaa tunnustan, että elokuu oli klikkien suhteen tähän asti vuoden heikoin kuukausi. Ero vuoden toiseen huippuun oli -2 %, jolloin jaossa oli ilmoittautumislinkki Digitalist-tapahtumaan – klikkien määräkin nousi siis ihan hyvälle tasolle.

Entä sitten vielä vuorovaikutus, joka on vähän niin kuin sosiaalisen median idea? Kasvu elokuuhun verrattuna 160 % ja vuoden toiseen huippuun verrattuna 15 %.

Muutosprosentin laskukaava on muuten tarkistettu Tilastokeskukselta (http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_10_01_melkas.html).

Miksi en vain lisäisi linkkiä kommentteihin?

Tulokset todennäköisesti paranisivat entisestään, jos jaksaisin ryhtyä kommenttirumbaan mukaan. Laiskuuden lisäksi esteenä on kuitenkin henkilökohtainen kypsyminen. Juttelin tästä aiheesta parin kollegan kanssa ja konsensus oli yhteinen: yleistynyt linkki kommenteissa -tapa on alkanut lähinnä ärsyttämään. Haluan lukea saateviestin ja päästä heti itse asiaan, jos lopussa on linkki esimerkiksi blogiin, enkä enää klikkailla kommentteja auki.

Algoritmi saattaa edelleen rakastaa kommenttikikkailua, mutta olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon kommenttilinkkejä jaksetaan klikkailla suhteessa näyttökertoihin. En usko nimittäin olevani ainoa ärsyyntynyt.

Mitä seuraavaksi?

Hubspot julkaisi syyskuun puolivälissä mielenkiintoisen blogikirjoituksen, jossa käytiin läpi datan avulla, mikä on optimaalisin julkaisuaika ja -määrä per somekanava.

Blogaus kannattaa lukea läpi, mutta itselleni tärkein huomio oli julkaisumäärän vaikutus näkyvyyteen Facebookin ja LinkedInin osalta. Hubspotin mukaan enemmän kuin 5 julkaisua per viikko alkaa käydä itseään vastaan, samoin kuin useamman kuin yhden päivityksen julkaiseminen per päivä. Samana päivänä julkaistut päivitykset alkavat ilmeisesti ns. kannibalisoimaan toisiaan, jolloin näkyvyys per julkaisu heikentyy.

Tämän neuvon aion ainakin itse ottaa testaukseen omassa työssäni, sillä yrityssisällöt, erityisesti tällaisella todella tunteisiin vetoavalla B2B-alalla, harvemmin keräävät suurta pöhinää ympärilleen. Lisäksi 5 postausta per viikko -vinkki on mielenkiintoinen siinäkin mielessä, että usein muistutetaan, että samaa sisältöä kannattaa hyödyntää ja jakaa useamman kerran. Facebook ja LinkedIn eivät kuitenkaan Hubspotin tutkimuksen mukaan tätä välttämättä niin arvosta.

Alkaakohan tästä visuaalisempi less is more -someaikakausi?

 

Kuva: FlickRoss Cowan

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *