Henkilöbrändäys vie osaamistasi väärään suuntaan


Osallistuin reilu viikko sitten Womensuite-verkoston järjestämään afterwork-tapahtumaan, jossa Saranen Consultingin Saila Sihtola-Jern piti oivan puheen oman osaamisen tunnistamisesta, joka avasi silmiäni monella tavalla.

Osana esitystään Sihtola-Jern puhui erilaisista osaamisen lajeista, jotka oli jaoteltu kolmeen kategoriaan: ammatillinen osaaminen, yleiset työelämätaidot ja työpersoonaan liittyvät taidot. Tästä alkoi oma päänsisäinen myllerrys, sillä yhtymäkohtia  – tai pikemminkin eroavaisuuksia – henkilöbrändäykseen alkoi löytyä.

Millaiseen itsensä kehittämiseen henkilöbrändäys oikeastaan kannustaa?

Osaaminen koostuu monesta tasosta

Tässä lyhyt tulkintani siitä, mitä edellämainituilla kolmella osaamisen kategorialla oikein tarkoitetaan:

Ammatillinen osaaminen tarkoittaa niitä taitoja, joita henkilö on kerryttänyt omaan työhönsä liittyen. Esimerkiksi omia ammatillisia taitojani ovat muun muassa kirjoittaminen, sosiaalisen median kanavien tuntemus ja PhotoShopin perusteet.

Yleisillä työelämätaidoilla tarkoitetaan taitoja, joita pystyy hyödyntämään työtehtävistä tai toimialasta riippumatta, kuten kielitaitoa tai organisointikykyä.

Listan viimeinen kohta, työpersoonaan liittyvät taidot ovat omaan persoonaan liittyviä vahvuuksia, kuten kyky oppia uutta tai suunnitelmallisuus.

Miten nämä liittyvät henkilöbrändäykseen?

Henkilöbrändin rakentamiseen liittyy oman ammatillisen osaamisen kehittäminen ja kertyneen osaamisen esilletuonti. Tärkeässä asemassa on tietenkin myös verkostoituminen. Verratessani näitä ajatuksia ylhäällä esitettyyn kolmijakoon havahduin siihen, että henkilöbrändäyksen diskurssi itse asiassa jättää ulkopuolelleen työpersoonaan liittyvät taidot ja niiden kehittämisen.

Tai pikemminkin olettaa, että nuo taidot, kuten itsensä johtaminen ja tavoitteellisuus, ovat jo hallussa, sillä niitäkin toki tarvitaan henkilöbrändiä rakennettaessa. Mutkat on helppo oikoa suoriksi ja korostaa vain ammatillisen osaamisen kehittämistä, jos itselle ne ovat jo tuttuja asioita.

Samalla kun henkilöbrändäys kannustaa parhaiden puolien korostamiseen ja esilletuontiin, se tulee ohjanneeksi kapeakatseiseen ajatteluun, jossa ammatillinen kompetenssi on suoraan verrannollinen ammattiaiheista kirjoitettujen blogien määrään.

Sihtola-Jern kertoi omassa puheessaan, että työpersoonaan liittyvät taidot ovat usein vaikeimpia opetella. Kuka henkilöbrändäyksen guru siis kääntäisi katseensa pois ammatillisen osaamisen korostamisesta ja neuvoisi, miten ihmiset voisivat opetella suunnitelmallisuutta tai itsensä johtamista?

Lupaan olla ensimmäisten joukossa kuuntelemassa.

 

Kuva: Flickr/Andreas Schalk

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *